Coraz bardziej jesiennieje

I za oknem, i w moim mieszkaniu.

Jesień namawia do wyciszenia się, zmniejszenia tempa, wręcz do lenistwa. Nie jest mi łatwo ulec jej namowom, bo po lecie, gdy nieustannie mnie gdzieś gnało i dużo spacerowałam, nie potrafię ot tak zmienić kierunku jazdy. Wymaga to trochę czasu, ale z dnia na dzień coraz mniej ciągnie mnie na zewnątrz. 9 stopni powyżej zera przy wysokiej wilgotności powietrza błogim ciepełkiem nazwać nie można, a straszny ze mnie zmarzluch. Poza tym za oknem często wyją przeraźliwie silne wiatry, a z grafitowego nieba leją się strugi deszczu, co absolutnie nie zachęca do wyściubiania nosa za drzwi.

Mój pokój dzienny ubiera się w odcienie burgundu i granatu. Tej jesieni jest ponoć bardzo modny kolor musztardowy. Pozostawiam tę barwę tym, którzy ją lubią.

Coraz częściej otulam się kocem na kanapie i czytam.

Ostatnio wzięłam na warsztat „Outlandera” Diany Gabaldon. Co prawda po obejrzeniu trzech sezonów serialu opartego na tej książce, a szczególnie po scenie, gdy Jamie wskoczył podczas rasowego sztormu w otchłanie oceanu ratując swą ukochaną Claire, co mu się oczywiście bez większych problemów udało, cała historia sporo w moich oczach straciła. Na pytanie czy zrobiłby to samo, mój Wiking odpowiedział: „No chyba żartujesz!”. No cóż, nie każda kobieta ma szczęście mieć przy boku Mr Frasera! Fragmenty powieści ociekają krwią a ja mam słabe nerwy, więc podczas lektury zajadam ciasto. Wczoraj upiekłam gruszkowe z orzechami włoskimi. Smakuje o niebo lepiej niż paznokcie 😉

Jesień nastraja także do zapalania świec, co od dwóch tygodni praktykuję. Rezygnuję z kilkunastu świec, płonie u mnie wieczorami jedna albo dwie. Ale i taka skromna ilość nadaje wnętrzom więcej przytulności.

Przy blasku świec obiady jemy wolniej. I wcale nie dlatego, że nagle zaczęłam przyrządzać kulinarne rarytasy, którymi należy się długo delektować. I wish! Niestety, trzymam się kurczowo dań prostych, co nie oznacza, że nie są smaczne.

Jabłkowe desery jeszcze nam się nie przejadły. Ten na zdjęciu niżej robi się prawie sam, jest pyszny i smakuje jak sernik.

Oto przepis: 2 jajka i trochę mniej niż pół szklanki cukru zmiksować do puszystości. Dodać szklankę creme fraiche i łyżeczkę cukru waniliowego. Dokładnie wymieszać. Obrać cztery jabłka i pokroić je na cienkie plasterki. Ułożyć w foremkach o średnicy 12 cm i zalać masą. Piec w środkowej części piekarnika w temperaturze 200 stopni 25-30 minut.

Czym Ty wypełniasz sobie czas jesienią?

Do następnego napisania/Lilit

 

Reklamy

2 myśli nt. „Coraz bardziej jesiennieje

  1. Znów swoim wpisem przywołałaś moje wspomnienia. Musztardowego nie lubię, ale miałam taki płaszczyk kaszmirowy w liceum, bo tylko taki kolor był dostępny. A rybka przy doniczce przypomniała mi o figurkach rybek, które w dzieciństwie przywiozłam z wizyty w Akwarium Gdyńskim. Kolor owoców trzmieliny ładnie komponuje się z zielenią gruszki. Wszystkie dania wyglądają wybornie, zwłaszcza rybka z batatami. Nabrałam przez to ochoty na rybę po grecku. 😉 Jakoś ta jesień upływa mi pod znakiem lalek, bo trochę Basiek się do mnie wprosiło. Póki co jednak ciut przystopowały. 🙂 Muszę przecież skończyć artykuł, a mam jeszcze wywiad do opracowania. W międzyczasie rozmyślam nad kostiumami na Halloween dla moich chłopaków i przypominam sobie serial Millennium z Lancem Henriksenem.

    Polubione przez 1 osoba

    • Miło miło, że moje wpisy budzą w tobie aż tyle wspomnień!
      Gałązka trzmieliny stanowi ciekawą dekorację wazonu, chociaż… ozdabianie kuchennego stołu trującymi roślinami nie jest może najlepszym pomysłem 😉
      Życzę ci weny twórczej i wielu przyjemnych chwil w towarzystwie lalekj 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.