Październikowa jesień

Kocham szelest liści pod stopami! Od dzieciństwa. Wówczas oddawałam się także przyjemności nurkowania w nich. Dziś tylko po nich stąpam. Najchętniej robiłabym to na bosaka, ale nie spieszno mi do kolejnego przeziębienia.

Pomimo iż jesień od kilku lat nie jest dla mnie miła, nie potrafię nie darzyć jej ogromną sympatią. Bo tak cudownie pachnie. Bo ubiera się w piękne szaty. Bo otulona w mgłę ma w sobie tyle mistyki. W każdym zakamarku lasu czy parku zdają się harcować skrzaty i inne stworzenia rodem z bajek i legend.

Barwne liście, szyszki, grzyby, na których kapeluszach natura spisuje swoje historie pismem przywodzącym na myśl runy…  Wszystko jest obecnie strawą dla zmysłów!

Zmysłu smaku podczas dzisiejszego ładowania baterii w lesie zaspokoić nie mogłam, zrobiłam to więc po powrocie do domu pyszną i pożywną zupą szpinakową z gotowanym jajkiem. Na łyżce masła podsmażyłam w garnku poszatkowaną małą cebulę, dodałam do niej mrożony szpinak (około 250 g), 1,5 szklanki gorącej wody, jeden bulion warzywny, oraz odrobinę soli czosnkowej i pieprzu. Całość gotowałam 15 minut, po czym dolałam do zupy trochę śmietany.

Pozdrawiam ze Skanii, która rozpieszcza nas od kilku dni słońcem i ciepełkiem/Lilit

 

Reklamy

2 myśli nt. „Październikowa jesień

  1. Tu też jest tak ładnie, ciepło i słonecznie. Niestety jakoś nie mam ani czasu ani sił zachwycać się piękną jesienią. A podobnie jak ty uwielbiam tą feerię barw, szelest liści, zapach ziemi i zieleni, snujące się mgły i przejrzałe owoce. W tak pięknej scenerii mogłabym spędzić cały dzień. Szpinak lubię, ale jakoś nigdy nie jadłam go w zupie. Za to wczesnym latem na moim stole gości zupa szczawiowa, też z jajkiem. 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    • I ja nie mam za wiele sił, czuję się od kilku dni jak gdybym była bliska wypalenia się, ale wczoraj zacisnęłam zęby i przedreptałam jakieś sto metrów! Wielkie brawa dla mnie!
      Polecam tę szpinakówkę, jest naprawdę smaczna, chociaż… wszystko jest kwestią gustu… Szczawiowej z jajkiem też nic nie brakuje 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.